jueves, 28 de abril de 2016

L’ENVELLIMENT


La majoria de persones estem preocupades per el fet d’envellir e intentem sempre buscar solucions per poder retrasar l’envelliment. Voldríem sempre ser joves i tenir sempre molta vitalitat, malgrat la nostra edat, però malhauradament això no és possible, envellir forma part del cicle de la vida.El que si podem fer és intentar arribar-hi de la millor forma possible.









No totes les persones envellim de la mateixa manera ja que això dependrà d’una sèrie de factors que analitzarem i que formen part dels estudis del gerontòleg anglès Aubrey de Grey especialitzat en teràpies de prolongació de la salut i la vida. Ell junt a altres persones ha elaborat un pla anomenat SENS que descriu 7 pasos per frenar els deterioraments orgànics vinculats a l’edat.
1.      Mutacions nuclears causants del càncer
Aquets son canvis en l’ADN nuclear. La molècula conté la nostra informació genètica. Certes mutacions poden provocar càncer i les mutacions no cancerígenes no contribueixen a l’envelliment dins d’un període de vida normal, així que el càncer és l’únic resultat d’aquets tipus de dany que ha de ser tractat.
2.      Mutacions mitocondrials
Les mitocòndries son components de les nostres cèl·lules que son importants per la producció d’energia. Contenen el seu propi material genètic i les mutacions del seu ADN poden afectar la habilitat de la cèl·lula per funcionar correctament, indirectament aquestes mutacions poden accelerar molts aspectes del envelliment.
3.      Desferra intracel·lular
Les nostres cèl·lules estan constantment processant proteïnes i altres molècules que ja no son útils o que poden ser perjudicials. Aquestes molècules s’acumulen com desferres dins les nostres cèl·lules. La aterosclerosis, la degeneració macular i molts tipus de malalties neurodegenaratives com l’alzehimer son causades per aquest problema.
4.      Desferra extracel·lular
La desferra de proteïnes dolentes també es poden acumular per fora de les cèl·lules. Un exemple és la placa amiloide que s’observa al cervell dels pacients d’alzehimer.
5.      Pèrdua de cèl·lules
Algunes de les cèl·lules del nostre cos no poden ser substituïdes, o només es substitueixen molt lentament, més del que tarden en morir. Això fa que el cor es torni més dèbil amb l’edat i pot causar Parkinson i malmetre el sistema immunitari.
6.      Senescència cel·lular
Les cèl·lules deixen de ser capaces de dividir-se i no permeten que d’altres ho faguin. També poden fer coses que no haurien de fer, com la secreció de proteïnes que podrien ser perjudicials. Això causa la senescència immunitària i diabetis tipus 2.
7.      Interconnexions extracel·lulars

Les cèl·lules es mantenen unides mitjançant proteïnes correctores especials. Quan es formen masses interconnexions entre les cèl·lules d’un teixit, el teixit pot perdre la seva elasticitat i causar arteriosclerosis.



No hay comentarios:

Publicar un comentario