TIPUS D’ALÈRGIES E INTOLERÀNCIES
Les intoleràncies i alèrgies están augmentant d’una forma
espectacular entre la població. A Espanya els celíacs augmentant cada any un
15% i representan el 1% de la població, unes 400.000 persones. I entre un 30% i
50% de la població té intolerancia a la lactosa. I és molt problable que n´hi
hagin moltes més no diagnosticades.
L’intolerància
És deguda a la manca de components necessaris per la correcta
digestió dels aliments sense l’acció del sistema inmune, excepte l’intolerància
al gluten que presenta alteracions del sistema inmunulógic.
Els principals productes causants son la llet, peix, ous en
els nens i el marisc, peix i fruits secs en els adults.
Síntomes
1. Alèrgies:
urticaria, erupcions, inflo llavis o parpelles, ulls vermellosos, tos, diarees,
vómits, congestió nasal, dificultats per respirar, hipotensió i marejos.
2. Intoleràncies:
dolor abdominal, gasos, diarrees.
Tipus d’intoleràncies
més comuns
1.
Lactosa
Incapacitat
del sistema digestiu per digerir la lactosa (sucre de la llet). Esta causada
per el déficit en la producció per part del cos d’una enzima, la lactasa que és
l’encarregada de digerir i absorbir el sucre de la llet.
2.
Gluten
És una
glucoproteina present al blat, avena, civada i sègol. L’intolerància es
produeix perque l’intestí prim no és capaç de digerir-lo i es produeix una
reacció inflamatória del intestí.
Els síntomas
son pèrdua de pes, de gana, vómits, diarrees, pèrdua de massa muscular.
Els
aliments lliures de gluten son: llet i derivats, ous, verdures, hortalitzes,
moresc, arròs, mel i llegums.
3.
Sacarosa
Intolerància
al sucre i manca de l’enzima sacarasa.
Els
sintomes son diarees, flatulències i dolors abdominals
4.
Fructosa
La
fructosa és el sucre present a les fruites, certs vegetals i la mel.
L’intestí
és incapaç de digerir aquest tipus de sucre.
En
conclusió en alguns casos l’intolerància és reversible amb l’ajuda d’una bona
alimentació. La majoria d’intoleràncies venen degut al consum excesiu dels
aliments processats.
No hay comentarios:
Publicar un comentario