viernes, 11 de diciembre de 2020

 

LA TÈCNICA BRAINSPOTTING

La Traducció al Espanyol seria “Punt cerebral”. Es tracta d’un mètode psicològic que tracta el patiment de forma profunda i transformadora ajudant a les persones a curar les ferides emocionals procovades per successos traumàtics.

Aquesta tècnica va ser descoberta el 2003 per el psicoterapeuta David Grand.

Aquest mètode provoca la connexió de les reaccions emocionals i físiques que la persona experimenta en l’actualitat amb aconteixements traumàtics del passat e identifica “el punt cerebral” i allibera les emocions relacionades amb l’experiència traumàtica que s’han quedat bloquejades.

Quan tenim una experiència negativa es queda gravada al nostre circuit neuronal i desprès es transforma en un trauma que afecta al nostra equilibri emocional i físic.

Segons un estudi de l’ univ. De Harvard els fets dolorosos es queden al cervell activant l’amígdala, el nucli de la por i la cortesa visual.

I quan les experiències doloroses es processen correctament s’activen a l’àrea de Broca, responsable del llenguatge.

                                                


Aplicació de la teràpia

El “Punt cerebral” és una posició específica de l’ull vinculada a l’activació d’un circuit neuronal al cervell que és l’encarregat d’emmagatzemar l’ informació de la nostra vida.

I en alguns casos l’ informació correspon a algun record traumàtic, ja sigui una imatge, una emoció…

Llavors el psicoterapeuta segueix el moviment dels ulls, el d’un o dels dos fins identificar el “punt cerebral”. Es pot basar en l’ansietat o angoixa que sentim en certa posició de l’ull o també basar-se en les reaccions reflexes e inconscients que mostrem, ja sigui augmentant el parpadeix o certs moviments corporals.

Una vegada localitzat el “punt cerebral” el terapeuta accedeix a les experiències que van generar les emocions desagradables, mentres el pacient manté la mirada en un direcció i en alguns casos les persones reaccionen de la mateixa manera que quan van experimentar la situació traumàtica.

El terapeuta observarà les reaccions i ens guiarà fins activar les capacitats autocuratives del cervell perquè puguem processar els trauma original i alliberar la seva càrrega emocional.

 

Quan s’utilitza

1.      Traumes emocionals i/o físics com accidents, ferides..

2.      Estrés posttraumàtic

3.      Síndrome de fatiga crònica

4.      Adicions

5.      Trastorns d’ansietat i pànic

6.      Fòbies

7.      Fibromialgia i dolor

8.      TDAH e hiperactivitat

9.      Tartamudeig

10.  Trastorn control dels impulsos i agressivitat

11.  Malalties que generen estrés i/o traumes

També s’utilitza en persones que han de sotmetres a una operació quirúrgica, millorar el rendiment esportiu i estimular la creativitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario