jueves, 11 de febrero de 2021

 

LA RELACIO ENTRE L’INTESTÍ I EL CERVELL


Hem de ser conscients que l’intestí és el nostra segon cervell i en aquest capítol explicarem el perquè. El cervell i la microbiota regulen el sistema immunològic, endocrí i le metabolisme.


Els intestins comprenen:

1.      L’esòfag i l’estómac

2.      L’intestí prim i gruixut

3.      Vesícula biliar

4.      Fetge

5.      Pàncrees


El nervi vago que controla els missatges al intestí i el cor, pulmons i altres òrgans vitals és la connexió directa del intestí amb el cervell.

A nivell químic l’intestí es connecta al cervell a través de químics com hormones i neurotransmissors que envien missatges.


Aquets missatges es poden veure afectats per bactèries, virus i fongs que viuen al intestí anomenats microbioma intestinal.

1.      El neurotransmissor més important

El neurotransmissors es produeixen un 90% en un intestí sa i és un dels encarregats de produir felicitat i benestar. Però quan no es sintetitza de forma correcta degut a una microbiota pobre tenim sentiments contraris que arriben al cervell com ansietat per menjar, negativitat, tristesa o depressió.

2.      L’estrès

Un estat d’estrès crònic rebut pel cervell afecta directament a la microbiota. Per això s’està tractant l’estrès amb probiótics i determinades dietes.

3.      L’ inflamació intestinal

Produeix citoquines proinflamatories que es relacionen amb malalties autoimmunes i major predisposició a patir transtorns de la son, alzheimer, Párkinson, autisme i depressió.

Un intestí sa equival a una bona salut mental.

                                                        



                                                              

 

Efectes d’una macrobiota dolenta

·         Inflo abdominal: Pot afectar al cervell

·         Gasos

·         Estrenyiment o diarrea

·         Alteracions dels sistemes endocrins


                                                         


 

Aliments per potenciar una alimentació saludable

1.      Fruites i verdures: espàrrecs, plàtans, alls, cebes, pomes, mangos

2.      Proteïnes: ous, carns blanques (pollastre, conill…). Carns vermelles(menjar 1 cop o dos setmana). Peix blau(2 o 3 cops setmana), peix blanc i llegums

3.      Grasa saludable: oli d’oliva verge, advocats, oli coco verge, fruits secs

4.      Carbohidrats: cereals integrals

5.      Làctics: iogurts, kéfir


Aliments a evitar

1.      Pans amb farines refinades, bollaria industrial, patates de bossa, refrescos, làctics processats

2.      Sucs no naturals

3.      Alcohol

No hay comentarios:

Publicar un comentario