LA RELACIO ENTRE L’INTESTÍ I EL
CERVELL
Hem de ser conscients que l’intestí
és el nostra segon cervell i en aquest capítol explicarem el perquè. El cervell
i la microbiota regulen el sistema immunològic, endocrí i le metabolisme.
Els intestins comprenen:
1.
L’esòfag i l’estómac
2.
L’intestí prim i gruixut
3.
Vesícula biliar
4.
Fetge
5.
Pàncrees
El nervi vago que controla els
missatges al intestí i el cor, pulmons i altres òrgans vitals és la connexió directa
del intestí amb el cervell.
A nivell químic l’intestí es connecta
al cervell a través de químics com hormones i neurotransmissors que envien missatges.
Aquets missatges es poden veure
afectats per bactèries, virus i fongs que viuen al intestí anomenats microbioma
intestinal.
1.
El neurotransmissor més important
El neurotransmissors es produeixen un 90% en un intestí
sa i és un dels encarregats de produir felicitat i benestar. Però quan no es
sintetitza de forma correcta degut a una microbiota pobre tenim sentiments
contraris que arriben al cervell com ansietat per menjar, negativitat, tristesa
o depressió.
2.
L’estrès
Un estat d’estrès crònic rebut pel cervell afecta
directament a la microbiota. Per això s’està tractant l’estrès amb probiótics i
determinades dietes.
3.
L’ inflamació intestinal
Produeix citoquines proinflamatories que es relacionen
amb malalties autoimmunes i major predisposició a patir transtorns de la son,
alzheimer, Párkinson, autisme i depressió.
Un intestí sa equival a una bona
salut mental.
Efectes d’una macrobiota dolenta
·
Inflo abdominal: Pot afectar al cervell
·
Gasos
·
Estrenyiment o diarrea
·
Alteracions dels sistemes endocrins
Aliments per potenciar una alimentació saludable
1.
Fruites i verdures: espàrrecs, plàtans,
alls, cebes, pomes, mangos
2.
Proteïnes: ous, carns blanques (pollastre,
conill…). Carns vermelles(menjar 1 cop o dos setmana). Peix blau(2 o 3 cops setmana),
peix blanc i llegums
3.
Grasa saludable: oli d’oliva verge,
advocats, oli coco verge, fruits secs
4.
Carbohidrats: cereals integrals
5.
Làctics: iogurts, kéfir
Aliments a evitar
1.
Pans amb farines refinades, bollaria industrial,
patates de bossa, refrescos, làctics processats
2.
Sucs no naturals
3.
Alcohol
No hay comentarios:
Publicar un comentario