jueves, 27 de diciembre de 2012


ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ


Es defineix alimentació com els actes i processos que suministran al organisme les substàncies adequades per el seu correcte funcionament i desenvolupament. S’entén com a acta l’elecció, compra, preparació e ingesta del producte.

La nutrició són els processos inconscients en els que el nutrients dels aliments són assimilats per el nostra organisme per mitjà de l’alimentació conscient. Llavors els nutrients són substàncies químiques que es troben las aliments i a partir d’aquestes s’obté l’energia necessària per viure i regular els processos metabòlics.


Els nutrients es divideixen en 3 tipus:
1.      Energètics: Cobreixen l’energia consumida.
·         Hidrats de carboni (sucres, glúcids…)
·         Lípids (grasses)
2.      Plàstics: Aporten materials per el creixement, reparació i reposició de teixits
·         Proteïnes
3.      Reguladors: Regulen reaccions metabòliques del organisme
·         Vitamines
·         Sals minerals



Els aliments es divideixen en 7 grups:
1.      Llet i derivats (formatges, iogurts, kefir..)
·         Molt calci I proteïnes
·         Vitamines A, D1, B2
2.      Carns, ous I peixos
·         Porten proteïnes I ferro
·         Vitamines A I B
3.      Patates, llegums I fruits secs
·         Les patates I llegums porten hidrats de carboni, proteïnes, calci, ferro I vitamines A, B1,C,A,B1,B2,B3 I els fruits secs porten lípids, proteïnes I vitamines B1,B2,B3
4.      Verdures I hortalisses
·         Vitamines A,C,Ba
·         Aigua
·         Magnesi
·         Calci
·         Ferro
5.      Fruites
·         Sucre
·         Vitamines A I C
·         Sals minerals
6.      Cereals, sucre I mel
·         Hidrats de carboni
·         Proteïnes
·         Fibra
·         Vitamines B1,B2,B3, E
7.      Grasses, olis I mantega
·         Lípids
·         vitamines



Llista d’aliments que s’han de consumir per ordre de major a menor.
1.      Llegums, patates i fruits secs (més sovint)
2.      Verdures i fruites
3.      Carns, ous , peixos  i làctics
4.      Grasses (menys sovint)


Hem de tenir en compte el següent:
·         Consumir alcohol amb moderació
·         Practicar exercici
·         Consumir pocs dolços
·         Cuinar amb poca sal
·         Moderar el consum de Café i refrescs



RECEPTA
Acidesa d’estomac
-1 cullerada de bicarbonat
-1/2 got d’aigua
-Suc de ½ llimona
Dissoldre el bicarbonat amb aigua tèbia i deixar reposar 10 min. i afegir el suc de la llimona.