martes, 5 de febrero de 2019


EFECTES NEGATIUS DE LA TECNOLOGIA SOBRE LA SALUD


La tecnologia esta molt present a la nostra societat desde fa moltissims anys, però en el darrers 10 anys ha fet un creixement importantissim degut al augment del us dels mòbils, tabletes, consoles de videojocs, augment del consum de Tv… i sobretot amb els nens i adolescents. Això esta provocant molts problemes de salud que s’accentuarà en el futur.

La qüestió és que hauríem d’aconseguir desconnectar-nos molt més durant unes hores al dia, els caps de setmana i substituir-ho llegint un llibre, fent un passeig, fent esport…
Analitzarem alguns dels efectes sobre la salud:
1.      Els estímuls de la tecnologia provoca que el nostre cervell funcioni de forma més accelerada i que  rebi més estímuls dels que pot processar. Quan més temps estem connectats més estrés i ansietat tindrem, disminuint la capacitat de concentració i memorització per l’incapacitat de processar tanta informació.
2.      L’abús dels aparells retrasa el desenvolupament de la parla i perjudica el son dels petits.
3.      Augmenta l’obesitat, ja que l’ús excessiu de les consoles, l’alt consum de Tv..fa que cada cop ens quedem més a casa. Els nens i adolescents abans solien jugar al carrer o fer més esport i això afavoria a la salud, encara que tampoc no hem de generalitzar.
4.   L’ús intensiu de mirar pantalles, ja siguin mòbils, tabletes, ordinadors, tv, consoles…provoca danys a la vista fent augmentar les miopies(defecte refractiu que impedeix veure bé els objectes llunyans i d’aprop com a conseqüència d’enfocar les imatges per davant de la retina(una 30% de la població occidental la pateixen)
5.      Pot provocar artrosis als dits
6.      Síndrome del túnel carpià degut a teclejar amb una mala postura de la monyeca.
7.      Colça de tenista per l’ús del ratolí
8.      Danys cervicals(Per evitar-los es poden fer rotacions del coll, monyeques i hombros)
9.      Estrés visual( Es poden aplicar coliris i tenir una separació mínima de 50 cms a la pantalla)
10. Podem patir insomni ja que si estem molt de temps mirant pantalles es redueix la melatonina(hormona de la son i relaxació) per això dificulta a la son.
11.  Problemes d’audició degut al excessiu us dels cascos. Les noves generacions de sords
12.  Infertilitat per portar els mòbils a les butxaques i treballar molt amb el portàtil sobre les cames pot provocar infertilitat degut a les radiacions, afectant a la qualitat del semen.
13.  Les tecnologies son somament additives i amb molts casos necessiten d’un tractament mèdic.

                                                 

                                       
                                   

                                                           



És indubtable que és molt difícil, per no dir impossible evitar que les tecnologies formin part de la nostra vida, però el que si podem fer és limitar el seu ús.

No hay comentarios:

Publicar un comentario