lunes, 25 de febrero de 2019


CAUSAS DEL AUGMENT DE LES INTOLERÀNCIES I AL·LÈRGIES

Existeixen varies causes del augment d’aquestes patologies. Portar una dieta poc saludable (excés de menjars processats) i la composició dels aliments entre d’altres.
La qüestió és que els casos d’intolerància alimentària s’han duplicat els darrers 10 anys i un 50% de la població pot estar afectada sense saber-ho.

Abans de parlar dels factors causants d’aquestes patologies hem de distingir-les:
1.     L’ intolerància alimentària es produeix quan l’organisme no pot assimilar correctament un aliment o un dels seus components. Afecta al metabolisme i no al sistema immunològic del cos.
2.  Les al·lèrgies activen el sistema immunològic. Un alergónem provoca reaccions en cadena del sistema immune amb la producció d’anticossos, l’ histamina provocant picors, moqueig, tos i trastorns respiratoris.





Factors de risc
1.      Aliments processats
Es creu que més del 60% dels aliments elaborats tenen algun tipus d’additiu. Sabem que els additius potencien la conservació, sabor i textura dels productes. Estan composats de molècules artificials que poden provocar intolerància(sulfits i tartrazina) i problemes digestius.
2.      Contaminació ambiental
Productes petroquímics, herbicides, productes de neteja, residus plàstics que fan augmentar les al·lèrgies per el contacta amb els aliments.
3.      Composició d’alguns aliments
Existeixen una sèrie d’aliments que en persones sensibles poden provocar problemes digestius. Alguns exemples son la solanina de les patates, un pesticida natural o les lectines de les llegums.
4.      Una mala dieta
La manca de vitamines, minerals o antioxidants. Els excessos de menjar brossa, l’escàs consum de carn i peix fresc. No menjar fruites i verdures.




                                            




Efectes sobre la salut
·         Mals de cap constants
·         Mals d’estómac de tant en tant
·         Diarrees molt sovint
·         Sobrepès
·         Fatiga crònica



Aliments provoquen al·lèrgies
1.      Llet: Problemes cutanis, digestius, vòmits i diarrees
2.      Ous: Degut a les proteïnes presents a la clara
3.     Peix: Per proteïnes musculars del peix, enriquits en omega 3 o grasa de peix.
4.      Llegums: llenties, soja
5.      Cereals: Malaltia dels celíacs
6.  Fruits secs: cacauets, ametlles…que provoquen vòmits, mals de cap e inflamació de llavis i lléngua.



Intoleràncies
1.      Lactosa: llet
2.      Gluten: civada, blat, avena i sègol
3.      Fructosa: fruits, vegetals i mel
4.   Sacarosa: sucre i fruits. Verdures com els pèsols, pastanagues, pinya, mango i marcoc


No hay comentarios:

Publicar un comentario