lunes, 17 de junio de 2019


ELS SOMNIS

Els humans vivim una mitjana de 83 anys i ens passem 26 anys dormint. Podem tenir uns 350.000 somnis i recordem 1/10 somnis.

Tots els somnis tenen un significat :
·         Segons Freud eran continguts sexuals reprimits
·         Segons Gestalt eran la part negada de la personalitat.
·         Segons la psicologia analítica mostra problemes personals i col·lectius.

Els somnis parlen de la salud psicoemocional. A través d’ells podem connectar-nos amb missatges que milloren la qualitat de vida. Els elements del somni(objectes, animals, personatges….) son part de la nostra personalitat.Els somnis estan relacionats amb les nostres emocions i tensions.



Existeixen els somnis premonitoris?
Si, per les experiències de moltes persones que han somiat sucesos que després s’han fet realitat. Alguns dels missatges que ens donen serveixen per solucionar problemes que ens preocupen.



El significat dels somnis
És molt complexa interpretar els somnis i encara més complexa interpretar si és un missatge premonitori o un reflexa emocional d’il·lusions, temors…



                                               



De somnis n’hi han moltíssim però he volgut fer una selecció dels més habituals:
1.      Socors
Em persegueixen. Podria tenir l’origen en els experiències  traumàtiques que van patir els nostres ancestres al ser perseguits per animals salvatges i amb el pas del temps es van perpetuar al nostra cervell com metàfores per expressar la sensació de sentir-se amenaçats. I en alguns casos poden ser el reflexa de amenaces reals per dones víctimes d’abusos sexuals o violacions.
2.      Estic despullada i sento vergonya.
Manifesta emocions de vulnerabilitat de la vida real. Se sent només el risc de tenir que mostrar-se com és en realitat o la por a no respondre a les expectatives.
3.      Em cauen les dents
És molt angoixant i estrany. Podria ser temors, insatisfaccions. Les dones menopàusiques el solen tenir amb més freqüència. També potser la por d’envellir, perdre atractiu físic.
4.      Quin somni tant horrible!!!!!!
Es produeixen en la fase REM amb augment del ritme cardíac i pressió arterial. Reflexan situacions d’estrès. Son repetitius en persones que han viscut situacions traumàtiques (veterans de guerra, supervivents catàstrofes, accidents…
5.      Haig de fer un examen
Quan tenim problemes en fer un examen quan és la època. Vol dir que no estem preparats. Tenim problemes d’autoestima. No ens sentim preparats a la vida real per realitzar alguna feina o afrontar el repte.
6.      Em barallo amb algú
Son més freqüents entre homes que en dones. Tenim un conflicte amb nosaltres mateixos. Sol coincidir en temporades que haguem de prendre alguna decisió. A nivell físic podria ser l’activació de l’amigdala i altres parts del sistema límbic(controla emocions com l’agressió, por, ràbia…)
7.      Em moro
Es relaciona amb canvis dràstics de la vida que ens passen o desitgem que passin. En ocasions quan somiem amb familiars apareixen en perill o morts.
8.      Se l’empesa’t la terra
Si somiem que estem amb algú i de cop desapareix podria voler dir d’inquietud que sentim perquè una part de nosaltres en abandoni(l’ infantessa, la joventut..
9.      Volar és un plaer
És un somni lúcid. Podria estar relacionat amb el relaxament muscular radical. Malgrat ens despertem no ens podem moure.


No hay comentarios:

Publicar un comentario