viernes, 28 de junio de 2019


LA SALUT DEL NOSTRE PLANETA

Les previsions son realment alarmants. El desgel dels pols avança a passos agegantats i els efectes ja es fan molt visibles. Les temperatures del àrtic augmentaran entre 3 i 5 graus els propers 30 anys ,per allà l’any 2050.

Amés s’incrementarà l’acidificació i polució dels oceans i el nivell dels mar pujarà entre 10 i 60 cms. Segons un informe de la ONU al 2050 unes 4000 milions de persones viuran en terres desertificades a l’Africa  i al sur d’Asia. Actualment la contaminació de l’aire mata a 7 milions de persones cada any. Al 2050 la resistència als antibiòtics provocada per els contaminants a l’aigua será la primera causa de mort al món.


                                                  `

Per poder frenar l’augment mitjà de la temperatura en 2 graus el cost seria d’uns 20 bilions d’euros però la despesa sanitària per fer front a les malalties i morts per la contaminació del planeta seria de 47 bilions, el doble.

És evident que de solucions n’hi han però sembla ser que no interessi aplicar-les. Reunions i reunions del G20 que acaben en promeses buides, Fa un temps es parlava de reduir l’emissió de gasos tòxics dels vehicles, indústries, calefaccions… un 40% el 2020 i un 70% el 2050. Què passarà? Es podrà complir?. Jo tinc els meus dubtes.

Un dels altres problemes del planeta és la generació de residus i la seva gestió. Amés del poc o nul respecta de les persones al medi ambient, un exemple el tenim durant la revetlla de Sant Joan a Barcelona, 20 tones de brossa escampada per les platges. També en altres ciutats ha passat el mateix i jo em pregunto perquè cadascú no es fa responsable de les seves deixalles? Moltes vegades anem al mar, riu, muntanya i sempre trobem deixalles. D’això en podem dir civilització?

                                                       

Tot això ens ha de fer reflexionar ja que el 2016 es van generar 2.010 milions de tones de residus i si seguim així al 2050 en generarem 3400 milions. Les emissions de CO2 generades per els residus  és un gran problema. El 2016 es van generar 24 milions de tones de residus plàstics el món que a la vegada van produir 1600 milions de tones d’emsions de diòxid de carboni. Al 2050 poden augmentar a 2600 milions de tones.

Una gran part dels residus son enviats a països Africans, Asiàtics….produint encara més contaminació.

Podríem seguir parlant d’aquest tema però crec que no és necessari. Tothom sabem què més passa. Les conseqüències de no haver cuidat el planeta les estem patint en l’actualitat: onades de calor extremes, inundacions, tempestes , malalties….


Tenim només un planeta i crec que no en som conscients. Potser ja és massa tard





No hay comentarios:

Publicar un comentario