LA RELACIÓ ENTRE L’ALIMENTACIÓ I LES EMOCIONS
La forma d’alimentar-se afecta a
les emocions i viceversa, per això menjar bé requereix tant aplicar criteris
dietètics com coneixes un mateix. Com va dir el Dr. Freud el ser humà no té
necessitats bàsiques: La fam i l’amor. La fam es calma amb els aliments i
l’amor al relacionar-se amb els demés.
El fet de menjar pot cobrir el
vuit emocional. Hi han persones que per manca d’amor, soledat, dificultats
d’expressió… el menjar els hi produeix una sensació de plaer. Quan no es viu en
plenitud certs menjars poden consolar. Els aliments que ens calmen son:
1.
Els menjars rics en hidrats de carboni,
sucres i grasses perquè provoquen una superproducció de dopamina, serotonina i
endorfines que son hormones cerebrals que provoquen benestar
L’estrès suposa una gran
alliberació d’hormones com cortisol, adrenalina e insulina i per afrontar el
repte necessitem menjar contínuament ja que tenim una sensació de fam continua.
Quan estem tristos tenim menys
gana perquè la tristesa i la depressió estan relacionades en un carència de serotonina
i dopamina (hormones del benestar). Si hi ha una deficiència es menja menys.
Quan tenim moltes preocupacions
depenent de la persona o en menja molt per omplir el vuit emocional fins que es
resolgui la preocupació o be es menja menys.
També per disminuir les
preocupacions prenem dolços que tonifiquen la melsa. Els sabors àcids estimulen
el fetge i calmen les expressions d’ira. La sal activa el ronyó que es debilita
per la por. El picant incideix al pulmó i ajuda a la melangia.
Si tenim nivells baixos de serotonina(hormona
de l’estat d’ànim) tindrem trastorns d’ansietat, irritabilitat e insomni.
Aquesta hormona esta present en làctics, peixos, arròs, carns, ametlles, soja, plàtans
i blat.
En quan a la xocolata es podria
dir que és més que un aliment però menys que una droga. Provoca efectes estimulants
sobre el sistema nerviós.
Aliments
saludables
1.
Pinyons: Pel cor, vitamines i minerals,
magnesi i calci
2.
Pebrots: vitamina c, àcid fólic, vitamina
b6 i fibra
3.
Síndria: antioxidant, diürètica, pel
cor, vitamina c, b1,b6
4.
Pera: digestiva, vitamina c, potassi, diürètica,
baixa la pressió arterial
5.
Julivert: Ferro, vitamina c, potassi,
calci, vitamina A, àcid fólic i olis essencials
No hay comentarios:
Publicar un comentario