ELS ANTINUTRIENTS
Hem de ser conscients que no tot el que
mengem per més sa que sigui ens nodreix. Certes substàncies dels aliments en
poden “robar” vitamines i minerals.
Els antinutrients eviten que les
bactèries creixin als aliments, perquè les plantes han après a generar
compostos tòxics per defensar-se dels microorganismes i dels animals.
El problema és que aquests compostos no distingeixen
entre els microorganismes dolents i els bons. Per això acaben anul·lant també
les propietats beneficioses de les vitamines i minerals dels aliments o reduint
la seva assimilació.
Aliments
conflictius
1.
Germinats d’alfals
2.
Clara d’ou crua
3.
Els xampinyons en excés perjudiquen al fetge
4.
Les faves poden causar anèmia a persones amb dèficit de
glucosa
A continuació
analitzarem els antinutrients i com combatre`ls:
1.
Àcid fític
on es troba: Es troba als cereals, llegums, Salvat
de blat, tubèrculs i hortalisses.
Efectes: Bloqueja l’absorció de minerals com el
calci i el zinc
Evitar-ho: Es pot evitar no fent un consum excessiu
d’aquets aliments
2.
Àcid exálic
on es troba: Es troba a les maduixes, kiwis, espinacs,
espàrrecs verds, remolatxa, àpit, cacau i te.
Efectes: Redueix l’absorció del calci i el ferro
Evitar-ho : No es destrueix amb el calor i evitar
menjar-ne en excés
3.
Avidina
on es troba: Es troba en la clara d’ou
Efectes: Afecta a la vitamina B8 i el seu dèficit
produeix dermatitis, caiguda del cabell i cansament.
Evitar-ho: L’avidina es destrueix amb el calor,
per això és millor cuinar els ous
4.
Ascorbasa
on es troba: Es troba a les fruites, verdures,
taronja, llimona, préssec, poma carbassó, cogombre i tomàquet.
Efectes:
Destrueixen la vitamina c
Evitar-ho: Actua quan s’espremen, per això s’han
de prendre al moment
5.
Glucosinolat
on es troba: Es troba a les cols, cols de Brussel·les,
coliflor, ràban
Efectes: Redueix l’aprofitament del iode, Per
això afecta a les tiroides
Evitar-ho : Prendre sal iodada per contrarestar
6.
Tiaminasa
on es troba: Es troba a alguns peixos, mariscs,
truita de riu, musclos, petxines
Efectes: Degrada la vitamina B1 bàsica per el
sistema cardíac i neurològic
Evitar-ho: El calor anul·la l’efecte, ja que
actua quan es consumeixen aliments crus.
RECEPTA
Consells
alimentaris
·
No barrejar iogurt amb maduixes
·
No barrejar espinacs amb bechamel
·
No barrejar iogurt i flocs de civada
·
El cafè amb llet dificulta l’absorció del calci de la
llet.Per això és millor prendre entre hores
No hay comentarios:
Publicar un comentario