DESCANSAR DESPRÉS DE LES VACANCES
Durant el període de vacances la
majoria de persones cometem molts excessos a l’hora de menjar, beure, descansar
poc… i això ens pot pasar factura. En aquest capítol analitzarem cóm ens poden
afectar aquets excessos.
Segons les estadístiques
necessitem 2 setmanes per cada 7 dies d’atipades, 12 hores per cada borratxera
i 1 dia per cada nit en blanc. Un filòsof americà deia que la persona que més
vacances necessita és la que acaba de tenir-les.
El setembre hi ha un augment de
matriculacions als gimnasos perquè a l’estiu podem engreixar-nos d’un a tres
kg. per setmana segons els excessos(paelles, bufets, alcohol..). Això fa que
els processos digestius siguin més llargs. Un procés normal dura 6 h. Després
d’un gran àpat el volum de l’estómac s’estira 1 dcm3 (1 l) i s’infla. Els gasos
provocats per el consum de begudes carbonades afectan a l’acidesa estomacal per
desfer els aliments i a més quantitat de menjar més irritació a l’estómac i l’esòfag.
Els fregits amb l’excés d’olis,
salses, picants.. fa que treballi més la vesícula biliar. El cos té uns mecanismes
per regular la gana. Tot és al cervell però comença a l’estómac. Un conjunt
d’aminoàcids que s’alliberen a l’estómac activen al cervell els receptors que avisen
que esta ple i que menjar més pot ser dolent.
L’alcohol
Beure en excés té conseqüències
com: mals de cap, irritabilitat, vòmits, suors, somnis, kg de més… El 90% de
l’alcohol es metabolitza al fetge i la seva capacitat dependrà evidentment de
l’alcohol ingerit. Per exemple 200 cm3 de vi contenen 19,2 grams d’alcohol(Una
persona de 60 kg necessitarà 3 h perquè es degradi l’alcohol)
Sembla ser que les begudes
energètiques ajuden a la ressaca i acceleren l’eliminació de l’alcohol.
Menjar i alcohol
S’han d’evitar els menjars amb
excés de grassa i optar per fruites com el plàtan o la síndria. Per contra els
sucs i la fruita accentuen els dolors perquè la vitamina C i la fructosa ajuden
a metabolitzar l’alcohol i eliminar-lo el doble de ràpid.
En la medicació millor un
ibuprofeno que un paracetamol, ja que aquest fa treballar més el fetge que ja
esta fent un treball extra.
El cafè tampoc és aconsellable
per la ressaca ni per les nits que vulguem sortir a divertir-nos. És important
controlar la quantitat de copes i la seva graduació i la velocitat que
l’ingerim. Més rapidesa ,més velocitat d’absorció, més quantitat d’alcohol que
passa per la sang. L’alcohol es pot detectar a la sang 5 minuts després de
pendrel i el nivell màxim arriba entre els 30 i 60 minuts següents. Més tard
comença a desaparèixer lentament i l’eliminació complerta pot durar 12 hores o varius
dies.
Dormir
Els espanyols tenim la fama de
dormir molt i és veritat però amb mala qualitat, pitjor que els Europeus. 10%
insomni crònic, 31% insomni ocasional, 24% ronquen.
Degut a el calor, excés de
menjar.. dormim pitjor. La migdiada és bona ja que redueix els nivells d’estrès,
malalties del cor.. Però massa dormir és tant perjudicial com dormir poc.
L’esport
L’esport és bo i necessari per`no
ho cura tot. A l’estiu i el fet de no estar acostumat pot resultar molt
perjudicial perquè es poden produir lesions, rampes, deshidratació, esgotament…
Recepta
Netejar el fetge
-2 taronges
-4 llimones
-2 dents d’all
-Un manat de gingebre
-300 ml d’aigua destil·lada
-2 cullerades d’oli d’oliva
Exprimir les taronges i llimones
Ratllar el gingebre i prensar
l’all
Liquar i beure nit abans d’anar a
dormir
No hay comentarios:
Publicar un comentario