lunes, 10 de abril de 2017

L’OLI DE PALMA


L’oli de palma és un oli vegetal del mesocarpi del fruit de la palmera elaeis guinensis originària de l’África i el sud-est Asiàtic(Indonèsia i Malàisia)

En principi és un oli per cuinar però l’industria alimentària va descobrir que al ser un greix molt satura és molt apropiat per aportar gust i textura a molts productes i amés es conserven millor. Més tard es va utilitzar per fabricar sabons, biodiésels, higiene i cosmètica.

El més greu és que el 90% de la producció prové de Malàisia e Indonèsia i això provoca la destrucció de grans hectàrees de boscos i ja s’han perdut el 98% dels boscos per la tala d’arbres per plantar les palmeres per obtenir l’oli. És la primera causa de la desforestació de la terra. Una de les altres coses greus és que contribueix negativament al canvi climàtic i al món animal ja que els animals moren de gana al no tenir arbres ni menjar. El seu hàbitat es veu molt afectat. En l’actualitat la producció arriba als 30 milions de tones anuals i la mundial als 70 milions. Espanya és el 4ºrt país importador d’aquest oli. La seva utilització és tant gran per la seva baixa cotització als mercats. Molt més barat que l’oli d’oliva i els altres olis.
Ja sabem que tot el que és barat encara que perjudiqui a la terra i als sers vius va endavant per els grans interessos econòmics. Els diners son i seran la perdició dels humans.


                                            

 

                               


Cóm saber si un producte porta oli de palma o no

Les grans companyies alimentàries no en parlen massa per por a la mala publicitat i que el consum de productes disminueixi amb la conseqüent baixada de beneficis. Molts ho dissimulen dient oli vegetal. Però hi ha un petit truc per saber-ho. Si a l’etiqueta veiem que el contingut de greixos saturats supera el 40% del total de greixos quasi segur que en porta. Encara que hi han més de 200 productes que amaguen aquest oli.



                                                     


  

                               






A quins productes hi ha aquest oli i a quines marques
1.      Bolleria, pastisseria, galetes, pizzes
2.      Aperitius i chips salats
3.      Pinso animal
4.      Cremes
5.      Productes untables
6.      Precuinats
7.      Espelmes


Algunes de les maques son: Unilever, Kellogs, Colgate,L’Oréal, Johnson and Johnson. Burguer King, Mcdonals, galetes Principe, Oreo, Tuc, Donuts, Flora, Kinder, Sugus, Findus, La cocinera, nutella, vichy, the body shop, Lancome, Kraft, Chanel, Lays, Pantene…



                                                     




Perquè no és molt saludable aquest oli

Desde el punt de vista nutricional no és aconsellable per el alt contingut de grasses saturades que fan augmentar el colesterol i provoca malalties cardiovasculars i la diabetis. Però sempre que es consumeixin en grans quantitats. Alguns estudis recents el relacionen amb el càncer. Un altra causa  perjudical per l’organisme és que durant el procés d’elaboració es somet a temperatures de 200ºc i es generen substàncies genotóxicas(perjudica al ADN).
Hem de tenir en compte que les grasses saturades estan presents a molts productes que solem consumir com:
·         Mantega
·         Carns grasses i embotits
·         Formatges grassos
·         Llet sencera i derivats



Aliments per combatre les grasses saturades
·         Síndria
·         Ametlles
·         Cogombre
·         Poma verda
·         Advocat



Aliments combatre colesterol
·         Lecitina de soja
·         Omega 3
·         Llevadura roixa d’arròs



Apps per detectar productes oli de palma
·         Poi scanner app

·         Pod palm oil detector

No hay comentarios:

Publicar un comentario