lunes, 5 de noviembre de 2018


L’ADOLESCÈNCIA

L’Adolescència és una etapa intermitja entre d’infantessa i l’edat adulta i esta marcada per canvis físics i emocionals. La majoria de problemes d’aquesta etapa provenen de les errades comeses a l’ infantessa  com la sobreprotecció , consentiment, manca d’exigència, manca d’afecta…
Es una de les etapes més difícils de la vida tant per els pares com els mateixos adolescents de l’edat entre 12 a 18 anys.
Una bona o mala elecció del camí a seguir pot marcar tota la vida.
En l’actualitat amés de tots els problemes que comporta aquesta etapa n’hi ha un de molt greu i que va en augment i son les autolesions, sobretot en les noies que representa un 30%. Les lesions son talls a la pell, braços i cames. També colpegen el puny, el peu o el cap contra la paret o una porta. Es creu que només el 9% dels casos hi ha una patologia al darrera de l’autolesió. El 21% restant és per altres causes. Les edats son entre 12-18 anys en els noies i d’edat clau és dels 13-14 anys.

                                                 



                                              





Causes de les autolesions

La majoria de casos es produeix quan hi ha una emoció negativa que no se sap gestionar o digerir. El fet de tallar-se a la pell és una manera de controlar el malestar i és una distracció al problema. També és una forma de cridar l’atenció tant per els pares absents o sobre protectors, com un xantatge emocional i voler comunicar quelcom que no podem expressar en paraules.
Si observem les estadístiques de les lesions el 45% son talls, el 13% son ferides i el 17% son cops.
No és fàcil abordar aquest fenomen, que no és una malaltia sino reaccions exagerades davant el rebutg d’altres o la humiliació.
Les altres conductes son el sexe precoç, petits delictes, violència física o verbal amb els pares.



Causes del augment de casos

1.      La crisis
2.      L’augment de famílies desestructurades. Pares absents.
3.   Les noves tecnologies que provoquen que els adolescents passin hores i hores amb el mòbil, ordinador…a la habitació i moltes vegades mirant webs on animen als joves a practicar totes aquestes accions.

Altres formes de lesionar-se son prenent un excés de pastilles i drogues…



                                                






Possibles solucions

En aquets casos els pares se senten impotents i el que fan és intentar dialogar amb l’adolescent per intentar esbrinar els motius d’aquesta conducta. Però el fet de ser els pares molts no tenen suficient confiança o valor per explicar-ho.
En aquets casos es poden aconsellar teràpies com les constel·lacions familiars, podeu trobar més informació en aquest bloc al capítol del mes de mars del 2017.


Centre recomenat amb grans resultats: www.guial.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario