martes, 12 de marzo de 2019


ELS EXCITANS MODERNS (ALCALOIDES)


L’escritor Honorato de Balzac (Tours 1799-Paris 1850) escrivia sobre la vida de la primera meitat  del S.XIX. Va escriure moltes cròniques quasi sense dormir i mantenint-se despert a basa de Café. Entre les seves cròniques hi havia “El tractat dels excitants moderns”. En aquest tractat parlava dels efectes del Café, tabac, Café amb llet, te, el cacau i xocolata, la Coca-Cola,el mate i l’alcohol sobre la salud.

En una de les seves cròniques va escriure sobre l’historia de soldats que el govern anglès va condemnar a mort. Se’ls va proposar de morir penjats o de viure exclusivament prenent té, café i xocolata. Van acceptar la segona opció.
         
                                       
                                                 
                                                      

                                             

                                                    

Les conseqüències van ser:
1.    L’home que va viure de la xocolata va morir al cap de 8 mesos després de quedar en un estat llastimós i devorat per els cucs.
2.      El del café va morir al cap de 2 anys tot cremat, com a calcinat.
3.      El del te va morir al cap de 3 anys , va quedar tant prim i consumit que es podia veure a través del seus cos.




Què son els alcaloides

Els alcaloides (ácali-carbonats d’alcalins i oide”semblant a””en forma de”) Son metabòlits secundaris de les plantes sintetitzades a partir d’aminoàcids. Exem: cocaïna, morfina, atropina, quinina, cafeína, estricnina i nicotina.

Alguns alcaloides son:
·         Café:Cafeïna
·         Té: Teina
·         Tabac: Nicotina
·         Cacau: Teobromina
·         Coca: Cocaïna
·         Cola: Varis alcaloides


                                                          



Efectes dels alcaloides
1.      Café
Prové del arbre exòtic”El cafeto”. Cada tassa conté 0,25 grams de cafeína o altres compostos com alquitrans cancerígens. Conté un percentatge elevat de purines generant àcid úric que cansa als ronyons. Afecta al sistema nerviós, insomni, tremolors, al·lucinacions, ritme cardíac…
2.      Café amb llet
Ja sabem que és molt consumit però el problema és que ocupa massa temps a l’estómac, no és fàcil de digerir i si a sobre el barregem amb cereals acaba produint gasos que enverinen l’organisme provocant migranyes, vèrtigs…Fa treballar massa el fetge i això fa augmentar el número de hepaties.
3.      El te
Existeixen 2 varietats de té: El te negre i el te verd. El te negre pateix fermentació i és més tòxic que el verd. Conté alcaloides com la teïna, cafeïna més que el cafè, teofilina i l’àcid tánic. Pot provocar artritis si se’n consumeix en excés. Conté una alt percentatge de purines. Pot provocar desequilibri, destrucció del sistema nerviós, pèrdua d’energia , acceleració del ritme cardíac…
4.      Cacau i xocolata
Conté un 62% de glúcids, 30% de lípids i 5% de proteïnes. L’alcaloide és la teobromina, un verí perillós i un elevat percentatge de purines. Si hi ha un excés de consum per part dels nens altera l’equilibri i pot provocar problemes digestius i restrenyiment.
5.      La Coca-Cola
La coca és un arbre dels Andes(Perú i Bolívia) i s’extreu el clorhidrat de cocaïna, un alcaloide utilitzat en la fabricació de certs medicaments. Els indígenes masteguen les seves fulles de coca per estimular-se. La cola creix a l’Àfrica tropical. Les nous de cola contenen alcaloides com cafeína, teobromina, xantina i tanins.
Llavors va aparèixer la gran empresa americana Coca-Cola que va afegir un ingredient secret mai desvelat fins ara.
Aquesta beguda tant consumida a nivell mundial provoca taquicàrdies, flatulències intestinals, acidesa d’estómac, restrenyiment i és adictiva.
Hi han unes dades que sorprenen i son realment desconcertants. Coca-Cola va donar més de 6 milions d’euros a 74 entitats espanyoles sanitàries. Un 93% dels casos de sobrepès i obesitat infantil comença amb el consum de begudes ensucrades. Les més beneficiades son: Fundació Iberoamericana de nutrició, Fundació Espanyola del cor, Fundació Espanyola de nutrició, Fundació de Ciència, salud i educació i Associació Espanyola de pediatria.


                                          
6.      El mate
Beguda margant molt consumida a Brasil i Argentina. Els seu consum regular reseca la boca i la faringe. Pot causa somnolència, disminució de la secreció urinària..
7.      L’Alcohol
Molt consumit a tot el món i a totes les edats i amb gran problemes per la salud tals com:
·         Trastorns de la sensibilitat del gust i l’olfacte
·         Disminueix la capacitat de visió i audició
·         Anestèsic
·         Trastorns del sistema motriu
·         Sistema digestiu i fetge(cirrosis)
·         Ronyons(nefritis i urèmia)
·         Aparell circulatori(artèries)
·         Altera les facultats mentals(concentració i retenció)
8.      Tabac
L’alcaloide és la nicotina. Conté més 1000 substàncies nocives, algunes son alquitrans, monòxid de carboni, irritants, nicotina…
Provoca:
·         Cansament
·         Més risc de patir angines
·         Patir més refredats
·         Patir més tos
·         Pèrdua de gana
·         Alteracions ritme del pols
·         Mal alè
·         Dits grocs
·         Càncer de pulmó
·         Bronquitis
·         Efizemes



No hay comentarios:

Publicar un comentario