ELS ALCALOIDES
(EXCITANTS MODERNS)
Començarem amb una petita història. L’escriptor Honorat de Balzac va fer un
tractat anomenat “Els excitants moderns” entre els anys 1799-1850 a París. En aquell
temps hi havien moltes guerres i en una d’elles i en temps de govern anglès l’exèrcit
van condemnar a 3 individus i els van deixar triar entre ser penjats o viure
exclusivament l’un del té, l’altra del cafè i l’altra de la xocolata. Ells van
triar fer l’experiment.
El que va viure de la xocolata va morir al cap de 8 mesos, desfet i devorat
pels cucs.
El que va viure del cafè va viure 2 anys i va morir com si estès calcinat.
El que va decidir viure del te va viure 3 anys, però va quedar prim i
consumit, es podia veure a través seu.
Els alcaloides són òxids metàl·lics solubles a l ‘aigua que tenen una
reacció bàsica)
Les plantes que contenen alcaloides són:
-cafè: cafeïna
-te: teina
-tabac : nicotina
-cacau: teobromina
-coca: cocaïna
-cola: diversos alcaloides.
A continuació analitzarem una sèrie de substàncies i anomenarem els seus
alcaloides:
1.
Cafè
·
Cada tassa conté 0.25 grams de cafeïna
·
Porta al quitrans i un percentatge més
elevat de purines que la carn o el peix, aquestes generen àcid úric i cansen
els ronyons.
·
Afecten al sistema nerviós, provoquen insomni,
tremolons, al·lucinacions, eleva la temperatura del cos, afecta al ritme
cardíac i l’àcid que porta disminueix les secrecions gàstriques.
2.
Cafè amb llet
·
Ocupa massa temps a l’estómac, i en conseqüència
és de mal digerir i obliga al fetge a treballar més del compte.
·
El seu consum excessiu pot provocar malalties
hepàtiques.
3.
Te
·
Els tes que es prenen més son: el negre
i el verd, és més aconsellable prendre el verd, ja que no pateix tanta
fermentació tòxica com el negre.
·
Conté alcaloides com : taina, cafeïna (
més que el Cafè )
I alt percentatge de purines, i quan parlem de purines
vol dir que són substàncies que provoquen àcid úric i gota.
·
El te provoca: Desequilibri i destrucció
del sistema nerviós, pèrdua d’energia, acceleració del ritme cardíac i tot això
es transforma en cansament, inestabilitat nerviosa, insomni i irritabilitat.
4.
Cacau i xocolata
·
El cacau al igual que la xocolata té un
alt percentatge de purines. I a més a
més la xocolata té l’alcaloide de la teobromina.
·
La xocolata té la fama de ser nutritiva
i així és, però no se’n pot abusar, sobretot els nens, ja que els altera
l’equilibri, que és fràgil en aquestes edats.
·
Pot provocar insuficiències digestives i
restrenyiment.
·
És incompatible, digestivament parlant,
amb el resta dels aliments.
5.
Coca-Cola
·
Consta de la coca, que és un arbre
procedent dels Andes d’on s’extreu l’alcaloide clorhidrat de cocaïna, que es fa
servir per la fabricació de certs medicaments.
·
La cola creix a l’Africa tropical i els
seus alcaloides són: cafeïna, teobromina, xantina i tamíns.
·
Conté àcid fosfòric i més cafeïna que el
cafè i l’altra substància, que és secreta, però no per això és més bona.
·
L’excés de Coca-Cola pot provocar llagues
d’estómac.
·
La Coca-Cola provoca: taquicàrdies,
reducció de les facultats digestives, acidesa d’estómac, estrenyiment i
desequilibri del sistema nerviós.
6.
Mate
·
Beguda margant, consumida a Brasil i
Argentina
·
Conté alcaloides que es converteixen en
excitants neuromusculars.
·
Provoca: sequedat de boca, dolors gàstrics,
somnolència i pot provocar anorèxia.
7.
L’alcohol
·
L’alcohol no serveix de res, no té cap
benefici sinó tot el contrari, podríem dir que junt amb el tabac són les substàncies més mortíferes
de la nostra societat. I desgraciadament massa consumides entre la joventut,
que inconscientment s’estan enverinant a poc a poc. A la llarga pagaran amb
escreix aquest excessos.
·
Els seus afectes són molt diversos: trastorna
la sensibilitat del gust i l’olfacte, disminueix la capacitat de visió i
audició, trastorna el sistema motriu, perjudica el sistema digestiu i el fetge,
perjudica els ronyons, l’aparell circulatori, altera les facultats mentals.
·
Hem de tenir en conte que a partir de 5 grams/l
podem arribar al coma o la mort.
No hay comentarios:
Publicar un comentario