lunes, 1 de octubre de 2012


Que vol dir estar sa?

Concepte

El terme estar sa ve del llatí “salus-utis” i vol dir l’estat en que el ser orgànic exerceix normalment totes les seves funcions vitals.
Aquest concepte ha anat evolucionant fins que la O.M-S. al 1946 va definir estar sa com el complert estat de benestar físic, psíquic i social. És a dir que estar sa no vol dir absència de malaltia.
Aquest concepte va ser introduït per la cultura egípcia i mesopotàmica. Al s. XIX i principis del XX amb el descobriment de la penicil·lina, els antibiòtics… es van obrir nous camins de curació. Però hi havia l’inconvenient de les condicions sanitàries deficients, carències nutricionals i altres factors que agreujaven les malalties .
En l’actualitat la salut ja no s’entén com a una absència de malaltia. El 1986 l’oficina regional d’Europa entén com a salut “ La capacitat de realització personal i de respondre positivament als reptes de l’ambient”

 

Factors determinants de la salut

 
Segons el Sr. Lalonde el 1974 els factors son:

 

1.      Biologia: Ve del grec bios que és vida i logia que és tractat. I és la ciència que estudia els sers vius ,el seu origen, evolució i les propietats com la nutrició, reproducció…. És un 27 % de percentatge d’afectació

2.      Medi ambient: Amb un 19 %

3.      Estil de vida: Amb un 43%

4.      Sistema d’assistència sanitària amb un 11%.

 

Un exemple de la relació entre aquets factors seria quan una persona manté una dieta equilibrada i realitza exercici físic té moltes possibilitats de tenir una bona salut.
Tots sabem que la salut és un dret però que les lleis no garanteixen els fet d’estar sa sino el dret de gaudir d’una sèrie de serveis que serveixin per mantenir un nivell òptim de salut, tant física com mental, i això no és així a tots els països.
Per contra hi han les persones hipocondríaques que tenen una excessiva preocupació per la salut estant sans. Això és degut a una reacció neuròtica i reflexa algun problema emocional amagat que necessita ajuda psicològica..

 

 

RECEPTA

 
PICADES DE PUSES

 

Mel i llimona ( La mel té un gran poder bactericida)

·         4 cullerades de mel

·         2 cullerades de suc de llimona

-Calentem la mel i afegim la llimona

-Deixem refredar i posem sobre les picades amb una gasa estèril

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario