Que vol dir estar sa?
Concepte
El terme
estar sa ve del llatí “salus-utis” i vol dir l’estat en que el ser orgànic exerceix
normalment totes les seves funcions vitals.
Aquest
concepte ha anat evolucionant fins que la O.M-S. al 1946 va definir estar sa
com el complert estat de benestar físic, psíquic i social. És a dir que estar
sa no vol dir absència de malaltia.Aquest concepte va ser introduït per la cultura egípcia i mesopotàmica. Al s. XIX i principis del XX amb el descobriment de la penicil·lina, els antibiòtics… es van obrir nous camins de curació. Però hi havia l’inconvenient de les condicions sanitàries deficients, carències nutricionals i altres factors que agreujaven les malalties .
En l’actualitat la salut ja no s’entén com a una absència de malaltia. El 1986 l’oficina regional d’Europa entén com a salut “ La capacitat de realització personal i de respondre positivament als reptes de l’ambient”
Factors determinants de la salut
1.
Biologia: Ve del grec bios que és vida i
logia que és tractat. I és la ciència que estudia els sers vius ,el seu origen,
evolució i les propietats com la nutrició, reproducció…. És un 27 % de percentatge
d’afectació
2.
Medi ambient: Amb un 19 %
3.
Estil de vida: Amb un 43%
4.
Sistema d’assistència sanitària amb un
11%.
Un
exemple de la relació entre aquets factors seria quan una persona manté una
dieta equilibrada i realitza exercici físic té moltes possibilitats de tenir
una bona salut.
Tots
sabem que la salut és un dret però que les lleis no garanteixen els fet d’estar
sa sino el dret de gaudir d’una sèrie de serveis que serveixin per mantenir un
nivell òptim de salut, tant física com mental, i això no és així a tots els països.Per contra hi han les persones hipocondríaques que tenen una excessiva preocupació per la salut estant sans. Això és degut a una reacció neuròtica i reflexa algun problema emocional amagat que necessita ajuda psicològica..
RECEPTA
Mel i
llimona ( La mel té un gran poder bactericida)
·
4 cullerades de mel
·
2 cullerades de suc de llimona
-Calentem
la mel i afegim la llimona
-Deixem
refredar i posem sobre les picades amb una gasa estèril
No hay comentarios:
Publicar un comentario