L’ INTOLERÀNCIA A LA LACTOSA
Què
és la lactosa
És el sucre de la llet (vaca, ovella,
cabra, ser humà) però també esta present en productes industrials com
conservants, en carns processades(salsitxes, patés, margarines, gelats, salses,
embotits, cereals, sopes instantànies, menjars preparats, medicaments…
Què
és la lactasa
És l’enzim que facilita la descomposició de la
lactosa en sucres més simples a nivell de l’intestí prim i permet la seva
absorció. Llavors quan l’organisme no produeix suficient lactasa o bé no ho fa
de forma adequada de trencar la lactosa apareix l’ intolerància a la lactosa.
Causes
d’intolerància a la lactosa
1. Genètiques: Un 70% de casos
després del període de lactància per la pèrdua progressiva de la producció de
lactasa. El tractament consisteix en la retirada dels làctics de la dieta.
2. Secundàries: Per una agressió
de la mucosa intestinal degut a diarrees, antibiòtics, quimio..). És temporal i
reversible amb tractament.
Sintomes
1.
Dolor abdominal
2.
Gasos
3.
Inflor abdominal
4.
Zona anal vermellosa
5.
Caques pastoses o diarrees
6.
Vòmits
Cóm
es diagnostica
El mètode més utilitzat és el test d’hidrogen
espirat, que consisteix a ingerir una quantitat fixa de lactosa i es confirma l’
intolerància si hi ha un augment de l’hidrògen medit a l’alè, això vol dir que
la lactosa no s’ha digerit i ha arribat a l’intestí gruixut aon les bactèries seran
descompostes produint molt d’hidrogen.
Actualment s’està començant a utilitzar
un nou mètode(test de gaxilosa) que consisteix en administrar una substància al
pacient que en presencia de lactasa s’ha de trencar per generar xilosa a
l’orina que és el que finalment es medeix.
Cóm
es tracta
Es comença ingerint llet sense lactosa i
evitant menjar productes manufacturats amb làctics, com conservants. Però hem
de tenir en compte que si suprimim la llet hem de consumir aliments rics en
calci com sardines, salmó, gambes, espinacs, tofu, mongetes, bròquil..
Hem d’anar en compte amb els medicaments
amb lactosa.
Aliments
aconsellats
1.
Llet i substituts: Derivats de
soja i tofu
2.
Carn, ous i
derivats: Preferentment carns magres
3.
Cereals,
patates, llegums: galetes, magdalenes sense lactosa
4.
Verdures i hortalisses: totes i
aconsellable 1 amanida al dia
5.
Fruites: totes
intentant incluir 1 cítric al dia
6.
Begudes: aigua, caldos,
infusions, sucs naturals
7.
Grasses: Olis d’oliva i
girasol, moresc, soja, mantega i margarina vegetal
8.
Xocolata pur, horxata
natural
RECEPTA
Per les varius(dilatació de les venes
permanent)
Infusió de castanyes d’índies
-1 cullerada de castanya d’índies trossejada(per
una dia)
-1/2 got d’aigua
Bullir l’aigua i la castanya d’índies
durant 3 minuts
Deixar reposar 5 minuts i filtrar
Endolcir amb sucre moreno, mel o suc de
llimona
Els 10 primers dies prendre l’ infusió 3
cops al dia abans dels menjars
Els 10 següents 2 cops al dia
Després 1 infusió diària
No hay comentarios:
Publicar un comentario