lunes, 16 de febrero de 2015

L’ INTOLERÀNCIA A LA LACTOSA


Què és la lactosa

És el sucre de la llet (vaca, ovella, cabra, ser humà) però també esta present en productes industrials com conservants, en carns processades(salsitxes, patés, margarines, gelats, salses, embotits, cereals, sopes instantànies, menjars preparats, medicaments…


Què és la lactasa

 És l’enzim que facilita la descomposició de la lactosa en sucres més simples a nivell de l’intestí prim i permet la seva absorció. Llavors quan l’organisme no produeix suficient lactasa o bé no ho fa de forma adequada de trencar la lactosa apareix l’ intolerància a la lactosa.


Causes d’intolerància a la lactosa
1.   Genètiques: Un 70% de casos després del període de lactància per la pèrdua progressiva de la producció de lactasa. El tractament consisteix en la retirada dels làctics de la dieta.
2.   Secundàries: Per una agressió de la mucosa intestinal degut a diarrees, antibiòtics, quimio..). És temporal i reversible amb tractament.

Sintomes
1.      Dolor abdominal
2.      Gasos
3.      Inflor abdominal
4.      Zona anal vermellosa
5.      Caques pastoses o diarrees
6.      Vòmits


Cóm es diagnostica

El mètode més utilitzat és el test d’hidrogen espirat, que consisteix a ingerir una quantitat fixa de lactosa i es confirma l’ intolerància si hi ha un augment de l’hidrògen medit a l’alè, això vol dir que la lactosa no s’ha digerit i ha arribat a l’intestí gruixut aon les bactèries seran descompostes produint molt d’hidrogen.
Actualment s’està començant a utilitzar un nou mètode(test de gaxilosa) que consisteix en administrar una substància al pacient que en presencia de lactasa s’ha de trencar per generar xilosa a l’orina que és el que finalment es medeix.


Cóm es tracta

Es comença ingerint llet sense lactosa i evitant menjar productes manufacturats amb làctics, com conservants. Però hem de tenir en compte que si suprimim la llet hem de consumir aliments rics en calci com sardines, salmó, gambes, espinacs, tofu, mongetes, bròquil..
Hem d’anar en compte amb els medicaments amb lactosa.


Aliments aconsellats
1.      Llet i substituts: Derivats de soja i tofu
2.      Carn, ous i derivats: Preferentment carns magres
3.      Cereals, patates, llegums: galetes, magdalenes sense lactosa
4.      Verdures i hortalisses: totes i aconsellable 1 amanida al dia
5.      Fruites: totes intentant incluir 1 cítric al dia
6.      Begudes: aigua, caldos, infusions, sucs naturals
7.      Grasses: Olis d’oliva i girasol, moresc, soja, mantega i margarina vegetal
8.      Xocolata pur, horxata natural



RECEPTA

Per les varius(dilatació de les venes permanent)

Infusió de castanyes d’índies
-1 cullerada de castanya d’índies trossejada(per una dia)
-1/2 got d’aigua

Bullir l’aigua i la castanya d’índies durant 3 minuts
Deixar reposar 5 minuts i filtrar
Endolcir amb sucre moreno, mel o suc de llimona

Els 10 primers dies prendre l’ infusió 3 cops al dia abans dels menjars
Els 10 següents 2 cops al dia
Després 1 infusió diària