LA MALALTIA CELIACA O INTOLERÀNCIA AL
GLUTEN
Què
es
És un trastorn del intestí prim causat
per una resposta immunològica al gluten. El gluten és una proteïna de reserva
que es troba al blat i cereals com el sègol, l’ordi i la civada.
Origina sintomes de debilitat que es
recuperen si segueixen una dieta sense gluten. No es tracta d’una al·lèrgia
sino que el gluten present als aliments malmet el revestiment de l’ intestí
prim i això fa que l’ organisme digereixi i absorbeixi bé els aliments i això
provoca una deficiència de calories i nutrients com proteïnes, vitamines i
minerals.
Sintomes
La mala absorció dels aliments provoca
diarrea, inflo abdominal i malnutrició causant pèrdua de pes als adults,
inhibició de creixement en nens, anèmia, problemes als osos..
En l’actualitat es creu que esta
relacionat amb afeccions com malalties hepàtiques, la dermatitis, diabetis
tipus 1 e infertilitat.
Abans afectava a 1 de cada 1500
persones, però estudis recents diuen que poden afectar a 1 de cada 100
persones. És a dir que moltes malalties sense saber-ho estan relacionades amb aquesta intolerància i la majoria de
vegades las medecina natural és la que determina i soluciona millor la
malaltia. També s’ha de dir que no és gens fàcil la seva detecció.
Solucions
Seguin una dieta sense gluten el
revestiment intestinal es repara progressivament. Com hem dit el gluten es troba
en grans de blat, sègol, ordi i civada. Per això estan al pa, cereals per esmorcar,
pasta, pizzes, pastissos i galetes però també es troben als fregits, salses,
salsitxes i hamburgueses.
Encambi l’arròs, les patates i moresc no
contenen gluten.
Per sort cada vedada hi ha al mercat més
productes sense gluten i això és significatiu i ens fa pensar que cada vegada,
com hem dit abans, hi ha més gent amb aquest problema. Amb els anys es preveuen
més casos i aquí s’obrirà un mercat potencial d’aquets productes. Com sol pasar
sempre el mal d’uns és un negoci per els altres.
Prevenció
En l’actualitat no es coneix el perquè
algunes persones desenvolupen aquesta malaltia, encara que sembla tenir un
component hereditari. Una de les coses que es poden fer és introduir aliments
amb blat a la dieta als bebès fins els 6 mesos.
També es recomana fer anàlisis de sang a
les persones que tinguin sintomes d’anorèxia, cansanci crònic, intestí
irritable o antecedents familiars.
La gran recomanació és no auto
diagnosticar-se fent una dieta sense gluten “per si decàs” sense una assistència
professional.
RECEPTA
La sexualitat(manca de desig sexual, impotència…)
Aigua
de mel amb all
-2 caps d’all grans
-1/2 kg mel de romaní
-1/2 l d’aigua
Introduir les dents d’all pelats amb
aigua bullint
Bullir durant 15 minuts, retirar dels
foc i afegir la mel remenant fins que es fongui
Guardar a un pot de vidre i a la nevera
Prendre en dejú 3 cullerades d’aigua amb
mel i 3 dents d’all cuites.
No hay comentarios:
Publicar un comentario