lunes, 9 de febrero de 2015

LA MALALTIA CELIACA O INTOLERÀNCIA AL GLUTEN


Què es

És un trastorn del intestí prim causat per una resposta immunològica al gluten. El gluten és una proteïna de reserva que es troba al blat i cereals com el sègol, l’ordi i la civada.
Origina sintomes de debilitat que es recuperen si segueixen una dieta sense gluten. No es tracta d’una al·lèrgia sino que el gluten present als aliments malmet el revestiment de l’ intestí prim i això fa que l’ organisme digereixi i absorbeixi bé els aliments i això provoca una deficiència de calories i nutrients com proteïnes, vitamines i minerals.


Sintomes

La mala absorció dels aliments provoca diarrea, inflo abdominal i malnutrició causant pèrdua de pes als adults, inhibició de creixement en nens, anèmia, problemes als osos..

En l’actualitat es creu que esta relacionat amb afeccions com malalties hepàtiques, la dermatitis, diabetis tipus 1 e infertilitat.

Abans afectava a 1 de cada 1500 persones, però estudis recents diuen que poden afectar a 1 de cada 100 persones. És a dir que moltes malalties sense saber-ho estan relacionades  amb aquesta intolerància i la majoria de vegades las medecina natural és la que determina i soluciona millor la malaltia. També s’ha de dir que no és gens fàcil la seva detecció.


Solucions

Seguin una dieta sense gluten el revestiment intestinal es repara progressivament. Com hem dit el gluten es troba en grans de blat, sègol, ordi i civada. Per això estan al pa, cereals per esmorcar, pasta, pizzes, pastissos i galetes però també es troben als fregits, salses, salsitxes i hamburgueses.
Encambi l’arròs, les patates i moresc no contenen gluten.

Per sort cada vedada hi ha al mercat més productes sense gluten i això és significatiu i ens fa pensar que cada vegada, com hem dit abans, hi ha més gent amb aquest problema. Amb els anys es preveuen més casos i aquí s’obrirà un mercat potencial d’aquets productes. Com sol pasar sempre el mal d’uns és un negoci per els altres.

Prevenció

En l’actualitat no es coneix el perquè algunes persones desenvolupen aquesta malaltia, encara que sembla tenir un component hereditari. Una de les coses que es poden fer és introduir aliments amb blat a la dieta als bebès fins els 6 mesos.
També es recomana fer anàlisis de sang a les persones que tinguin sintomes d’anorèxia, cansanci crònic, intestí irritable o antecedents familiars.

La gran recomanació és no auto diagnosticar-se fent una dieta sense gluten “per si decàs” sense una assistència professional.



RECEPTA

La sexualitat(manca de desig sexual, impotència…)

Aigua de mel amb all
-2 caps d’all grans
-1/2 kg mel de romaní
-1/2 l d’aigua

Introduir les dents d’all pelats amb aigua bullint

Bullir durant 15 minuts, retirar dels foc i afegir la mel remenant fins que es fongui

Guardar a un pot de vidre i a la nevera


Prendre en dejú 3 cullerades d’aigua amb mel i 3 dents d’all cuites.





No hay comentarios:

Publicar un comentario