jueves, 16 de julio de 2015

LA HALITOSI

El mal alè o halitosi prové del alè d’una persona que li produeix una situació desagradable, d’inseguretat, vergonya i afecta a les relacions amb els altres. Afecta al 40% de la població. Normalment la persona que ho pateix no ho percep però si les persones amb les que es relaciona. Tots tenim mal alè en algun moment del dia, especialment quan ens llevem al mati o després d’un dejú prolongat.

També esta present als nens i molt especialment a dones en estat.


Causes

La causa principal és l’acció de bactèries que es troben sobre la llengua que degut a la seva anatomia presenta papi-les que permeten la retenció.
Aquestes bactèries degraden les proteïnes dels nostres aliments i produeixen compostos volàtils a base de sulfurs que son els responsables del olor desagradable.
La saliva és molt important perquè lubrica i oxigena la boca i té propietats antimicrobianes.


Causes en boques sanes
1.      Es descuida l’ higiene de les dents i l’ús del fil dental, això produeix més placa bacteriana i manca l’acció protectora dels fluorurs de les pastes dentals
2.      Es menja malament, a deshora i picotejant aliments de baixa qualitat nutricional
3.      Poques visites al odontòleg
4.      Certs aliments com la ceba, l’all, l’alcohol, carns roixes i blanques, ous i làctics.
5.   El tabac causa mal alè que persisteix durant dies i l’emmascaren. Afecta a fumadors passius. La nicotina i alquitrà contribueixen a la reducció del fluxe de la saliva.
6.  La boca seca causada quan dormim, respiració bucal o consum de medicaments i les llargues converses.
7.    Per pròtesis fixes o movibles, ortodòncia i aparells d’ortopèdia que requereixen higiene diària i neteixa professional per evitar acumular restes de menjar que causen olors desagradables.
8.      El dejú prolongat i no respectar els menjars principals.
9.      L’alè canvia amb els anys ja que hi ha una regressió de les glàndules salivars que alteren la qualitat i quantitat de la saliva malgrat una bona higiene bucal.


Causes en boques malaltes
1.      La càries dental  i malalties de boca sense tractar desenvolupen microbis.
2.      L’ higiene deficient afavoreix la placa bacteriana.
3.      Lesions de teixits com estomatitis o glossitis
4.      El consum de medicaments durant llarg temps produeix sequedat de boca.
5.   En alguns casos pot ser degut a bronquitis, sinusitis, goteix nasal, diabetis, problemes digestius, neurològics o psiquiàtrics.



Solucions
1.      Recuperar la salut bucal mitjançant el tractament odontològic per les lesions de caries i malalties de les encies.
2.      Realitzar una bona higiene bucal per reduir la presencia de placa bacteriana amb raspall o fil dental després de cada àpat i abans d’anar a dormir.
3.      Raspallar sobre la llengua diàriament amb raspalls especials per la llengua.
4.      Neteixar les pròtesis o aparells d’ortopèdia diàriament.
5.      Evitar menjar aliments com cebes, alls, espècies i begudes alcohòliques. Abstenció del tabac i tractament de la boca seca.
6.      No amagar l’halitosi amb llaminadures i pastilles de menta, només és una solució transitòria.





No hay comentarios:

Publicar un comentario