lunes, 8 de noviembre de 2021

SINDROME DE TOURETTE

És un trastorn caracteritzat per moviments repetitius o sons desitjats(tics) incontrolables. Alguns d’ells poden ser paperejar de forma repetida, encongir l’espatlla. Emetre sons estranys o paraules ofensives.

Els tics es presenten entre els 2 i 15 anys i el promig és de 6 anys. Els homes tenen més probabilitat de patir-ho que les dones. Es pot tractar però no té cura. Després d’uns 10 anys els tics poden disminuir o controlar.

 

Símptomes

Poden ser lleus o greus. Si son greus poden interferir amb la comunicació i la qualitat de vida.

El tics motors:

1.      Simples: De sobte, breus i repetitius, parpadeig d’ulls, sacsejar el cap, encongir l’espatlla, moure els ulls de sobte, torçar el nas, fer moviments amb la boca

2.      Complexes: Moviments diferents i coordinats, tocar o olorar objectes, repetir moviments, caminar seguint un patró determinat, fer gestos obscens, inclinar-se o girar, saltar

Els tics vocals:

1.      Simples: tossir, aclarir la gola, bordar

2.      Complexes: Repetir paraules o frases pròpies, repetir paraules o frases d’altres, utilitzar paraules vulgars, obscenes o insults.

Els tics poden variar en tipus, freqüència i gravetat i empitjoren si estan malalts, estressats, ansiosos, cansats o emocionats. Poden passar durant un somni. En l’adolescència empitjoren i milloren a l’edat adulta.


                                           


 

Causes

Es pensa que és a causa d’una combinació de factors heretats(genètics) i ambientals. Poden estar involucrats els neurotransmissors com la dopamina i la serotonina.

 

Factors de risc

1.      Antecedents familiars

2.      Sexe: Els homes tenen entre 3 i 4 vegades més de probabilitats que les dones de patir-ho

 

Complicacions

·         Trastorn per dèficit d’atenció(TDAH)

·         Trastorn obsessiu-compulsiu(TOC)

·         Trastorn espectre autista

·         Dificultats d’aprenentatge

·         Trastorns del son

·         Depressió

·         Trastorn d’ansietat

·         Mals de cap

·         Problemes d’ira. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario